Project veertigdagentijd en Pasen 2023

Er kan van alles gebeuren: vrolijke dingen, maar ook dingen waar je verdrietig, bang of boos van wordt. Op weg naar Pasen vieren we dat niet alles hoeft te blijven zoals het is. God maakt een nieuw begin, en jij mag daarin meegaan. Verander je mee?

Over het thema

Stel je voor: je gaat elke dag water halen bij een put. Dag in dag uit, steeds dezelfde put, steeds hetzelfde water. Maar op een dag gebeurt er iets. Bij diezelfde, vertrouwde put zit een man die jou anders naar het leven laat kijken. Dat gebeurt in het verhaal van Jezus en de Samaritaanse vrouw (Johannes 4:5-26), dat we op de derde zondag van de veertigdagentijd lezen. Het verhaal laat iets zien dat in deze hele veertigdagentijd steeds terugkomt: dat niet alles hoeft te blijven zoals het is. Dat er een nieuw begin gemaakt kan worden, dat een nieuwe toekomst kan aanbreken. Daar hoef je niet zelf voor te zorgen: God maakt dat nieuwe begin voor jou. Aan jou de keus om erin mee te gaan.
‘Verander je mee?’ is het overkoepelende thema van deze veertigdagentijd. Al vanaf de eerste zondag, als we horen over Jezus in de woestijn, ontdekken we dat mensen keuzes kunnen maken. En dat God ons uitnodigt om te kiezen voor het leven.

Introductievideo veertigdagentijd 2023

Snel kennismaken met het project? In dit filmpje krijgt u een korte introductie van de onderdelen van het project.

Instructievideo veertigdagentijd 2023

In dit filmpje krijgt u een uitgebreide instructie bij de verschillende onderdelen van het project.

Gemeenteproject

Het project van Kind op Zondag is in de eerste plaats gemaakt voor kinderen. Maar het is ook een project om met de hele gemeente aan te werken. De veertigdagentijd kan een periode zijn om na te denken over keuzes die we zelf maken: individueel, in onze familie, als kerk en in de wereld. Wat hebben wij voor ogen als we op weg gaan naar Pasen? En hoe geven we daar concreet vorm aan? De thema’s van de zondagen concentreren zich op verschillende delen van het overkoepelende thema. Zo krijgen jong en oud de kans om voor zichzelf en de omgeving te bedenken wat er anders zou kunnen – en wat daarvoor nodig is.

Tips om met jong en oud met het thema aan de slag te gaan

Verken de thema’s van dit project ook met de volwassenen in de gemeente! Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Na de kerkdienst samen koffie te drinken. Leg op elke tafel een gesprekspapier met het thema van de zondag en nodig mensen uit om hierover in gesprek te gaan.
    De meeste thema’s spreken voor zich. Op de derde zondag kunnen mensen vertellen over bijzondere ontmoetingen die zij zelf hebben gehad. Voeg bij de vierde zondag (‘open je ogen’) toe: wat wilt u graag onder de aandacht van anderen brengen? En bij de vijfde zondag: Wanneer doen mensen een beroep op u? En wanneer doet u een beroep op een ander? Welke rol speelt God daarin?
  • Elke week iemand een persoonlijke ervaring over het thema te laten beschrijven in de nieuwsbrief of het kerkblad.
  • In de preek aandacht te besteden aan de thematiek.
  • Kinderen in de week voorafgaand aan de dienst als ‘reporters’ de gemeente in te laten gaan en mensen te vragen naar hun persoonlijke ervaringen.
  • De activiteiten uit het projectboek ook met de volwassenen te doen. (Bijvoorbeeld het voeren van een geloofsgesprek (zondag 3) of nadenken over het karakter van de zondag (zondag 4)).

Verhalen en thema’s

De verhalen en thema’s per zondag zijn:

Materialen bij het project

Projectboek

De projectverbeelding van deze periode wordt gevormd door een groot projectboek (formaat A3). Het boek kan voor in de kerk op een lessenaar worden gezet. Op de linkerpagina staat steeds een grote illustratie, waarmee het verhaal van de zondag kan worden geïntroduceerd (een korte tekst hiervoor vindt u steeds op de rechterbladzijde, en op de pagina Vieren van het materiaal voor de zondagen). Op de rechterpagina staan activiteiten en gespreksvragen waarmee de kinderen in de eigen ruimte het thema en het verhaal verder kunnen verkennen.
De illustraties uit het boek zijn gemaakt door Willemke Brouwer. Het is de moeite waard om ze met de kinderen goed te bekijken, ook voordat het verhaal is verteld. Vraag de kinderen om te omschrijven wat ze zien en vraag door naar wat hen opvalt. Zo komt het verhaal stukje bij beetje tot leven.

Prijs: € 27,50

Werkboekjes

Bij dit project zijn ook werkboekjes gemaakt, waarmee de kinderen zelf aan de slag kunnen met de verhalen en thema’s van deze periode. Ze kunnen er de Bijbelverhalen nog eens nalezen, puzzeltjes maken en opdrachten doen. Ook is er elke week een ‘challenge’ die te maken heeft met het thema. Bijvoorbeeld de uitdaging om iemand te laten stralen, een gesprek te voeren met je ogen dicht of een andere route te nemen dan je gewend bent. U ontvangt een exemplaar van het werkboekje bij nr. 2 van Kind op Zondag magazine. Extra exemplaren zijn te bestellen in de webwinkel van Kwintessens.

Prijs: € 12,95 (1 set van 10 stuks)

Digitale projectbestanden

Digitaal bestand van het projectboek (pdf) plus de losse afbeeldingen uit het projectboek (jpg)

Prijs: € 25,95

Voordeelset: projectboek + digitale projectbestanden

De voordeelset bestaat uit het projectboek én het digitale pakket van het veertigdagenproject ‘Verander je mee?’.

Prijs: € 42,50