Van de redactie

In de adventstijd leven we toe naar het kerstfeest. We kijken naar wat komen gaat en vragen ons af: Is het al zover? Het thema van deze periode is: Weet jij hoe laat het is? Met de kinderen kijken we goed of de tijd van kerst al gekomen is. Dat doen we niet alleen door op de klok en de kalender te kijken, maar ook door te luisteren naar verhalen. Wie de verhalen uit de Bijbel hoort, weet hoe laat het is: God komt naar de mensen toe.

Als projectverbeelding kan deze periode voorin de kerk een grote klok worden neergezet. U kunt de klok maken van een kartonnen doos, maar ook van een poppenkast, een behangtafel of een flipoverbord. (Op deze pagina vindt u een filmpje met tips.) Op de plek van de wijzerplaat wordt elke week een afbeelding geplaatst van een verhaal: over een deurwachter die in de verte kijkt, over Johannes de Doper die vertelt dat de Messias komt, Jesaja die vertelt over een nieuwe tijd, en over Maria die bezoek krijgt van een engel. Al deze verhalen laten zien dat het kerstfeest niet ver meer is.
Bij het project is een projectlied gemaakt met voor elke zondag een nieuw couplet. Het lied kan gezongen worden op het moment dat de kinderen naar hun eigen ruimte gaan. Op deze pagina (en op Youtube) vindt u een ingezongen versie.

Naast het materiaal voor de zondagen is er ook een adventsboekje voor thuis, met materiaal voor elke dag. Het is mooi om deze boekjes aan te schaffen voor de gezinnen in de kerk, zodat zij ook thuis aandacht kunnen besteden aan deze bijzondere periode. Het project kan worden afgesloten met een korte musical, waarin de tijd een centrale rol speelt. De musical heet ‘De kleine klok’ en speelt zich af rond een herberg in Betlehem, ruim tweeduizend jaar geleden.

Ik wens u een mooie, inspirerende adventstijd en alvast een fijne kerst!

Met vriendelijke groet,

Erik Idema,
Hoofdredacteur Kind op Zondag