Werkvormen bij nr. 5

Viering rond de Matthäus Passion van Bach

Bij de methode Kind op Maandag, die gebruikt wordt op veel basisscholen, is een lessenserie en viering ontwikkeld rond de Matthäus Passion. Kinderen uit de bovenbouw maken in drie lessen kennis met dit muziekstuk. Ze leren een melodie aan die in het stuk verschillende keren terugkomt: de melodie van het koraal ‘O Haupt voll Blut und Wunden’. Deze tekst zingen de kinderen op nieuwe, kindvriendelijke teksten. In de opzet voor de viering wordt het verhaal van Jezus’ lijden verteld, er worden fragmenten getoond van een uitvoering van de Matthäus Passion en de kinderen zingen de koralen die ze geleerd hebben.

Als gebruiker van Kind op Zondag kunt u het materiaal hieronder downloaden. Wellicht kunt u het gebruiken als inspiratiebron voor een viering in de kerk. (Overleg in dat geval met de scholen in uw buurt of het daar ook gebruikt wordt.) De teksten van de koralen vindt u op blz. 13 van het Kind op Zondag magazine (nr. 2).

In de lessen rond de Matthäus Passion van Bach wordt naar de volgende lespagina’s met linkjes en informatie verwezen:

17 maart

Dans bij het verhaal van de graankorrel

Laat de kinderen vrij bewegen op deze muziek, waarin de reis van de graankorrel te horen is: hij valt in de aarde en sterft, daarna komt alles tot leven en tot bloei.