In de kerk

Kind op Zondag biedt materiaal voor elke week: verhalen, liedjes, werkvormen, gesprekssuggesties en spelactiviteiten. Daarnaast ontwikkelen we suggesties voor alternatieve vormen van vieren, zoals een paasnachtwake met kinderen, een wandelviering met hemelvaart, krabbelvieringen voor de kleinsten en meer.

De aanpak van Kind op Zondag

In Kind op Zondag spelen Bijbelverhalen een centrale rol. De Bijbel kan voor jong en oud een inspiratiebron zijn. Het is een boek vol hoop en troost, vol geloof en verwondering, vol ontmoeting en liefde. In onze methode gaan we zorgvuldig om met het erfgoed van deze verhalen. We proberen deze oeroude teksten hun eigen verhaal te laten vertellen voor mensen van vandaag. Daarom speelt exegese (Bijbeluitleg) een belangrijke rol in onze aanpak. Ook vinden we het belangrijk dat de verhalen tot leven komen. Daarom gebruiken we ook verbeeldingskracht, humor en spanning bij het maken onze methode.
Het vertellen van verhalen is geen doel op zich. We komen in de kerk om God en elkaar te ontmoeten. Om God te eren en het leven te vieren. Dat wordt met een mooi woord ‘liturgie’ genoemd. Kinderen kunnen daar al op jonge leeftijd iets van ervaren. Daarom reiken we vormen aan om met kinderen op eenvoudige en vrolijke wijze vorm te geven aan liturgie.

Inkijkexemplaar

Door wie wordt Kind op Zondag gebruikt?

Kind op Zondag wordt gebruikt door vrijwilligers en professionals, door ‘fijnproevers’ en door mensen die de verhalen nog niet zo goed kennen. De methode is ontstaan in de Protestantse Kerk in Nederland en wordt daar ook het meest gebruikt. Maar ook rooms katholieke, gereformeerd vrijgemaakte en andere kerken gebruiken dit materiaal. Veel gebruikers geven aan dat ze de methode goed kunnen verbinden met hun eigen visie en aanpak. Doordat de Bijbelverhalen centraal staan, is het materiaal niet voorbehouden aan één specifieke theologische stroming.

Praktisch

Het materiaal van Kind op Zondag verschijnt digitaal in acht blokken per jaar. De werkbladen die voorheen in Kleur in de Kerk stonden, zijn nu onderdeel van het materiaal. Naast het digitale materiaal ontvangt u twee keer per jaar een magazine met een overzicht van lezingen en thema’s over de komende periode, praktische tips en introductie van de projecten voor de advent en veertigdagentijd. Als uw kerk een abonnement heeft, kunt u een account aanmaken op de website zodat u het materiaal voor de zondagen kunt bekijken.

De makers

Het materiaal wordt gemaakt door een team van schrijvers en redacteuren. Dit team is afkomstig uit verschillende kerken en bestaat uit theologen, pedagogen, leerkrachten, ouders en kinderboekenschrijvers. De uitgever en hoofdredacteur is Erik Idema. Hij is theoloog en gaat ook regelmatig voor in kerkdiensten.