Project veertigdagentijd en Pasen 2019

Een nieuw begin

Pasen is het feest van het nieuwe begin. We zien het buiten in de natuur: in de lente wordt alles weer groen, alsof de wereld opnieuw begint. Ook in de Bijbelverhalen gaat het over een nieuw begin. Steeds opnieuw wordt in de Evangeliën verteld dat Jezus mensen een nieuw begin laat maken. En als het donker aanbreekt over zijn eigen leven, als Jezus gekruisigd wordt en sterft, laat God hem opstaan uit de dood. Dat is een nieuw begin voor Jezus zelf en voor ons allemaal. God zal altijd een nieuw begin maken, zelfs na de donkerste nacht.

Hoe kun je een nieuw begin maken?

klik om te vergroten

Een nieuw begin is mooi, maar je moet er wel wat voor doen. In de weken voor Pasen gaan we met de kinderen oefenen: we doen dingen die nodig zijn om een nieuw begin te kunnen maken. Elke week krijgen de kinderen een ‘beginnersdiploma’. Op dat diploma staat een vaardigheid. De vaardigheden zijn tegelijk de thema’s van de verschillende zondagen.

Verhaal Julia en Stef

Er zijn zeven beginnersdiploma’s, voor elke zondag één. Naast de ‘beginnersvaardigheid’ staat op het diploma steeds een illustratie van twee kinderen: Julia en Stef. Zij mogen op een stuk grond in de buurt een nieuwe tuin aanleggen. Dat is een mooi nieuw begin, maar ze moeten er heel wat voor doen! Aan de hand van wat Julia en Stef meemaken kunnen ook de kinderen en volwassenen in de kerk nadenken over hoe zij een nieuw begin kunnen maken.
De verhalen over Julia en Stef zijn bedoeld als een korte opstap naar het thema en Bijbelverhaal van de zondag. U kunt de verhalen over Julia en Stef voorin de kerk lezen, voordat de kinderen naar hun eigen ruimte gaan. Daarmee krijgen de kinderen én volwassenen een invalshoek mee waardoor een bepaald aspect van het Bijbelverhaal extra op zal vallen.
De verhalen over Julia en Stef kunnen voorgelezen worden door de voorganger of leiding van de kindernevendienst. Op de usb stick bij het project vindt u ook (verkorte) ingesproken versies van het verhaal: daarbij ziet u de illustratie van die zondag en klinkt het verhaal. Deze versies zijn wat korter, omdat de aandacht bij een digitaal verteld verhaal sneller afzwakt dan bij een ‘live’ verteld verhaal.

Voorbeeld van een ingesproken verhaal over Stef en Julia op de usb-stick.

Verhalen en thema’s per week

De beginnersvaardigheid van elke week speelt ook een rol in het bijbehorende Bijbelverhaal. In het schema hieronder ziet u hoe de thema’s daarin terugkomen.

klik om te vergroten

Projectposters en kleine diploma’s

De beginnersdiploma’s kunnen elke week als grote poster (formaat A2) voorin de kerk worden gehangen. Maar het is natuurlijk ook leuk als elk kind zijn of haar eigen diploma mee naar huis krijgt! Daarom kunt u de diploma’s ook op A4-formaat bestellen. In een setje diploma’s (prijs € 7,50) zitten vijf exemplaren van alle zeven diploma’s. In tegenstelling tot de werkboekjes die u misschien wel eens bij een project hebt aangeschaft, is het bij dit project geen probleem als de groep elke keer van samenstelling wisselt: U gebruikt de diploma’s gewoon voor de kinderen die er op dat moment zijn.

Projectlied

Bij het project is ook een nieuw lied gemaakt: ‘Wij bidden om een nieuw begin’. Het lied heeft een nieuwe tekst en een nieuwe melodie. Het is handig om op de eerste twee zondagen het lied een paar minuten voor de dienst met de aanwezigen te oefenen. In het lied wordt elke week het Bijbelverhaal verbonden met een gebed om een nieuw begin. Op de website kunt u het couplet voor elke zondag beluisteren.

Paasnachtviering voor kinderen

Vaak komen kinderen alleen op zondagochtend in de kerk. Maar het kan mooi en betekenisvol zijn om in de dagen voor Pasen ook op een ander moment bij elkaar te komen, bijvoorbeeld op de namiddag / avond van Goede vrijdag of op Stille zaterdag. Op p. 48-49 van Kind op Zondag vindt u een uitgewerkte opzet voor een ‘Paaswake’ met kinderen. Deze viering begint met het verhaal van Jezus’ dood en eindigt met het lege graf. De rode draad in de viering is een verhaal over iemand die een vriend moet missen. Hij (of zij) heeft van zijn vriend een oud boekje gekregen waar liederen in staan. Die liederen helpen hem in het verdriet. De teksten die uit het boekje gelezen worden, zijn bewerkingen van psalmen uit de klassieke paasnachtliturgie.

Kids in Actie

Niet alleen in je eigen leven kun je een nieuw begin maken; je kunt ook iemand anders helpen om een nieuw begin te maken. Daarom steunt Kerk in Actie in deze periode projecten in binnen- en buitenland waarmee mensen een nieuw begin kunnen maken. Elke zondag kan de duif Rainbow aan de kinderen vertellen waar de collecte voor bedoeld is. U vindt de teksten van Rainbow steeds op de pagina Vieren.

Meer weten over het project?

Wilt u meer weten over het project? Vanaf half januari vindt u op deze site enkele filmpjes waarin het project wordt gepresenteerd. Wij wensen u veel inspiratie toe rondom dit project!

Bestellen?

U vindt de projectonderdelen in onze webshop.