Project veertigdagentijd en Pasen 2018

‘Ik zorg voor jou’

In de veertigdagentijd lezen we verhalen over Jezus die op weg gaat naar Pasen. Het thema dat we daarbij gekozen hebben is: Ik zorg voor jou. Jezus maakt op weg naar Pasen moeilijke dingen mee. Hij wordt op de proef gesteld in de woestijn, hij ziet handelaars op het tempelplein, hij weet dat mensen hem naar het leven staan. Maar bij al die dingen is Jezus niet alleen. God zorgt voor hem. Er zijn engelen bij Jezus in de woestijn, Mozes en Elia verschijnen op de berg. En met Pasen zal blijken dat zijn Vader ook in de donkerste nacht voor Jezus blijft zorgen.

– advertentie – 

Vanuit die hemelse zorg laat Jezus ook zien hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen. Met de kinderen ontdekken we in deze periode dat je op veel manieren voor iemand kunt zorgen. Bijvoorbeeld door met iemand te praten. Door iemand eten te geven. Of door ervoor te zorgen dat iemand zich thuis kan voelen. Zo zorgt de Vader in de hemel voor Jezus, zo zorgt Jezus voor mensen die hij tegenkomt en zo kunnen wij ook voor elkaar zorgen.

De lezingen en thema’s van deze periode zijn:

Kerk in actie

Kerk in Actie werkt in de veertigdagentijd met het thema ‘Onvoorwaardelijke liefde’. Hierin staat de zorg van moeders, vaders, opa’s en oma’s centraal - ver weg en dichterbij. In de zorg voor kinderen laten mensen iets zien van Gods liefde. De projecten van Kind op Zondag en Kerk in Actie sluiten dus helemaal op elkaar aan! Lees meer hierover op bladzijde 6-7 van Kind op Zondag en op www.kerkinactie.nl

Projectverbeelding

Bij de verhalen van deze weken kunt u een grote poster aanschaffen die voorin de kerk kan worden gehangen. Op de poster staat een grote bloem, als teken van het nieuwe leven van Pasen. Op het knipvel dat erbij hoort vindt u zeven illustraties die in de bloemblaadjes passen. Elke week knipt u 1 illustratie uit en voegt u deze toe op de poster. Zo is voorin de kerk steeds meer te zien van de weg naar Pasen die Jezus gaat.

Voor de kinderen: projectverbeelding op klein formaat

Voor de kinderen is de projectverbeelding ook op klein formaat gemaakt. De bloem is gedrukt op stevig karton. Elke week kunnen de kinderen het verhaal van die week inplakken. Ook kunnen ze de bloem uitknippen en aan de achterkant een latje of stok bevestigen, zodat hun bloem een steel krijgt. Met Pasen (of misschien al een week eerder, met Palmpasen) kunnen alle bloemen voorin de kerk worden gezet.

Kaarten bij het project

Voor elkaar zorgen hoeft niet altijd moeilijk te zijn: Je kunt ook al voor iemand zorgen door te laten merken dat je aan diegene denkt. De kinderen kunnen deze periode vanuit de kindernevendienst elke week een kaart versturen aan iemand die wel wat steun kan gebruiken. Dat kan iemand uit de gemeente zijn, maar ook een opa of oma, buurvrouw of vriend. Bij het project is een set van zeven grote, stevige kaarten (formaat: A5) verkrijgbaar die de kinderen hiervoor kunnen gebruiken. Op de kaarten staan de illustraties van het project met een korte omschrijving van het verhaal dat de kinderen gehoord hebben. Daarbij wordt ook steeds uitgelegd wat dit met zorg voor elkaar te maken heeft.

USB-stick

De illustraties van de projectposter zijn ook verkrijgbaar in een powerpointpresentatie, die u in de kerk kunt gebruiken. Deze presentatie staat op de USB-stick bij het project. Verder vindt u hierop ook de werkbladen en extra liederen over de verhalen rond Pasen.

U kunt ook de voordeelset bestellen, deze bevat de USB-stick en de projectposters.