Kind op Zondag nr. 6

Van de redactie

Kunnen mensen helemaal opnieuw beginnen? Een nieuwe start maken, alsof je opnieuw geboren wordt? Jezus vertelt aan Nicodemus dat het kan. De week na Pinksteren horen we wat de Geest met mensen kan doen. Hij vuurt je aan en blaast je voort. En dan kan alles anders worden. In de verhalen van dit zomernummer krijgen we iets te zien van wat dat betekent. We horen over de arme Lazarus, die in de hemel een nieuw begin maakt. Over het verloren schaap dat gevonden wordt en over de vissers die toch nog hun netten vol krijgen. Het is windkracht 10 in de verhalen: de Geest van God maakt alles anders.

Op de zondagen van 23 juli t/m 13 augustus is het in heel Nederland schoolvakantie. Daarom bieden we voor deze weken aangepast materiaal: per zondag een toelichting in de rubriek Voorbereiden, een pagina met een korte vertelling en werkvormen, en een werkblad. Omdat veel kinderen deze weken niet in de kerk komen, bieden we het materiaal van deze zondagen ook digitaal aan: op deze pagina kunt u een pdf downloaden met de bladzijden van deze zondagen.

Ik wens u en de kinderen weer veel plezier en inspiratie toe rondom de verhalen, en natuurlijk een mooie zomer!

Met vriendelijke groet,

Erik Idema,
Hoofdredacteur Kind op Zondag

Zondag 11 juni 2017 – Johannes 3:1-15

Windkracht
Vorige week vierden we Pinksteren, het feest van de Geest. Deze week gaat het verder. Die Geest brengt je in beweging en hij maakt een ander mens van je. Bijna alsof je opnieuw geboren wordt. Jezus praat hierover met Nikodemus, een farizeeër. Nikodemus ontdekt wat de kracht van de Geest is. In zijn voetspoor laten wij ons ook meevoeren op de wind.

Naar boven

Zondag 18 juni 2017 – Lucas 16:19-31

Ik heb je nodig
Deze week gaat het over de rijke man die alles heeft. Voor hem lijkt de arme bedelaar Lazarus bij de poort niet te bestaan. Maar op een dag zijn de rollen omgekeerd, zo vertelt het verhaal. De arme Lazarus krijgt de hemel die hij nooit gehad heeft en de rijke moet pijn lijden. Wie heb jij nodig? En wie heeft jou nodig?

Naar boven

Zondag 25 juni 2017 – Matteüs 10:26-33

Schreeuw het van de daken!
‘Wat ik u zeg in het donker, zeg dat in het licht…’ Het is een oproep van Jezus om hardop te zeggen waar je in gelooft, wat je is toevertrouwd. Dat doen wij ook vandaag als we samenkomen in de kerk. We roepen van de daken wat ons in het oor gefluisterd wordt: dat God van mensen houdt. In het Lutherjaar 2017 volgt het oecumenisch leesrooster de lezingen uit het lutherse leesrooster. Vandaag, 25 juni, is het de gedenkdag van de Augsburgse Confessie.

Naar boven

Zondag 2 juli 2017 – Lucas 15:1-10

Ik heb je gevonden!
Jezus eet met foute bankiers: alle tollenaars en zondaars komen naar hem toe. De farizeeën en schriftgeleerden spreken er schande van. Als Jezus dat merkt, maakt hij hen duidelijk waarom hij dit doet. Een herder is er niet alleen voor die 99 schapen die keurig in de stal staan: juist dat ene verdwaalde schaap moet gezocht en gevonden worden.

Naar boven

Zondag 9 juli 2017 – Jeremia 17:19-26

Dat kan anders!
De profeet Jeremia staat bij de poort van Jeruzalem. Het is sabbat, een dag van rust die gewijd zou moeten zijn aan de Heer. Maar als je ziet hoe druk de mensen zijn… ‘Het kan anders!’ roept Jeremia. En als mensen het ook echt anders gaan doen, zal de toekomst er veelbelovend uitzien.
Wilt u aan de slag met Lucas 6:36-42, kijk dan op blz. 44.

Naar boven

Zondag 16 juli 2017 – Lucas 5:1-11

Een stap verder
De hele nacht hebben de leerlingen gevist en niets gevangen. Nu zegt Jezus dat ze hun netten nog eens uit moeten gooien. En ze doen het. Omdat Jezus iets in hen wakker roept, een geloof en vertrouwen dat blijkbaar ergens zit. ‘Geloof mij maar,’ lijkt hij te zeggen. En als ze dat doen, gebeurt het wonder: de netten zijn bijna te vol om te kunnen bevatten.

Naar boven

Zondag 23 juli 2017 – Matteüs 5:17-26

Vier mannen en een zieke vriend
Voor de vier zondagen in de zomervakantie bieden we drie pagina’s aan: Voorbereiden, Vieren en vertellen en het werkblad (uit Kleur in de Kerk). Deze zondag lezen we het verhaal van de vier mannen en hun zieke vriend. Wat doe jij voor je vrienden?

Naar boven

Zondag 30 juli 2017 – Marcus 8:1-9

Genoeg voor iedereen
Voor de vier zondagen in de zomervakantie bieden we drie pagina’s aan: Voorbereiden, Vieren en vertellen en het werkblad (uit Kleur in de Kerk). Deze zondag gaat het over de zeven broden en wat vissen; is dat genoeg? Jezus spreekt het dankgebed uit en dan is het genoeg. Waar mensen inbrengen wat ze kunnen bijdragen en God om hulp vragen, is er voor iedereen genoeg.

Naar boven

Zondag 6 augustus 2017 – Matteüs 7:24-27

Het huis op de rots
Voor de vier zondagen in de zomervakantie bieden we drie pagina’s aan: Voorbereiden, Vieren en vertellen en het werkblad (uit Kleur in de Kerk). Kind op Zondag wijkt deze week af van het oecumenisch leesrooster (Matteüs 7:15-21) en kiest voor de verzen die daarna komen, over de wijze man die zijn huis bouwt op de rots.

Naar boven

Zondag 13 augustus 2017 – Lucas 16:1-9

Het plan van de rentmeester
Voor de vier zondagen in de zomervakantie bieden we drie pagina’s aan: Voorbereiden, Vieren en vertellen en het werkblad (uit Kleur in de Kerk). Deze week lezen we het verhaal van de rentmeester. Het is niet eerlijk wat hij doet. Toch wordt hij geprezen omdat hij slim gehandeld heeft. Wat is slim, wat is oneerlijk?

Naar boven

Zondag 20 augustus 2017 – Lucas 19:41-48

Een huis van gebed
Deze zondag lezen we een tekst die meestal aandacht krijgt op palmzondag: Jezus huilt over het lot van Jeruzalem en jaagt bij de tempel de handelaars weg. Wat maakt een gebouw tot een bijzondere plaats om de Heer te ontmoeten? En hoe zit dat in de kerk? Wat is kenmerkend en wezenlijk voor de kerk? Wat maakt de kerk tot kerk?

Naar boven

Zondag 27 augustus 2017 – Lucas 18:9-14

Kijk mij nou!
In de lezing van vandaag komen we twee mensen tegen die aan het bidden zijn. De farizeeër dankt God omdat hij niet zo is als de andere mensen. De tollenaar durft niet eens omhoog te kijken en vraagt God om genade. Met een beetje zelfvertrouwen is niets mis; het gaat pas mis als je jezelf hoger aanslaat dan een ander en die ander daarom minacht.

Naar boven

Krabbelviering – Lucas 5:1-11

De wonderbare visvangst
Een verhaal, werkvormen, liedjes en een gebedje voor de allerkleinsten.

Naar boven