Kind op Zondag nr. 5

Van de redactie

Vijftig dagen lang is het ‘Paastijd’ in de kerk. Zeven keer zeven dagen plus één: voldoende keer voldoende dagen, en dan nog net wat meer. Het is een feest in alle volheid. De liturgische kleur is wit, als teken van het levenslicht dat ons met Pasen tegemoet komt. In deze weken lezen we bijzondere verhalen, waarin Jezus op een ongrijpbare manier aanwezig is. Hij geeft zijn leerlingen vrede mee, als blijvend teken van leven. Uit het Johannesevangelie lezen we ook woorden die Jezus al voor Pasen gesproken heeft en die na Pasen betekenisvol zijn. Over een herder die zijn kudde niet alleen laat, over hoe je God alles kunt vragen wat je nodig hebt.

Met Pinksteren vieren we dat de heilige Geest komt om mensen aan te vuren en woorden te geven die iedereen kan verstaan. Dan wordt opnieuw duidelijk dat het verhaal van Jezus altijd verder gaat. Zijn weg heeft toekomst. Vanuit die inspiratie komen we in de kerk elke keer weer samen. We delen de verhalen, we laten ons raken door woorden die steeds weer verrassend nieuw kunnen zijn. Ook voor kinderen kunnen de Bijbelverhalen elke keer weer nieuwe vensters openen. Zo ontdekken ook zij dat het niet alleen verhalen van lang geleden zijn, maar vooral ook verhalen met toekomst. Ik wens u en de kinderen veel zegen bij het vertellen en verkennen van deze verhalen!

Met vriendelijke groet,

Erik Idema,
Hoofdredacteur Kind op Zondag

Zondag 23 april – Johannes 20:19-31

Ik geef het je mee
Na de opstanding verschijnt Jezus aan zijn leerlingen. Niet om te vertellen wat er met hem gebeurd is, maar om hen iets mee te geven: ‘Ik wens jullie vrede!’ Tomas is er niet bij en hij gelooft er niets van.

Naar boven

Zondag 30 april – Johannes 10:11-16

Ik ben er voor jou
Jezus vertelt over zichzelf als een goede herder. Er is een verschil tussen een echte herder en iemand die zomaar een beetje op de schapen past. Als er gevaar dreigt, laat de ‘huurling’ zijn schapen in de steek. De goede herder blijft bij zijn schapen, hij laat ze nooit alleen. Hij hoort bij ze.

Naar boven

Zondag 7 mei – Johannes 16:16-23a

Wil je alles weten?
Jezus vertelt zijn leerlingen dat hij nog maar een korte tijd bij hen zal zijn. Daarna zullen ze hem terugzien. Dat roept meer vragen op dan antwoorden: Hoezo ‘korte tijd’? En wat betekent het dat hij naar de Vader gaat? Geloven bestaat voor een belangrijk deel uit vragen. Maar Jezus vertelt over een tijd voorbij de vragen.

Naar boven

Zondag 14 mei – Johannes 16:5-15

Waar ga je heen?
Het thema van deze zondag is ‘Waar ga je heen?’ Elke dag opnieuw gaan we verschillende kanten op, om uiteindelijk weer terug te komen waar we ons thuis voelen. Hoe bepaal je waar je heen gaat? Hoeveel weet je over de plek waar je terecht komt? Waarom verlang je er op den duur vaak naar om weer ‘thuis’ te komen?

Naar boven

Zondag 21 mei – Johannes 16:23b-30

Vraag het maar!
Jezus vertelt zijn leerlingen dat ze de Vader alles kunnen vragen – hij zal het ze geven. In de kerk bidden we elke zondag opnieuw. We bidden voor onszelf, voor de mensen uit onze omgeving, maar ook voor mensen op andere plekken in de wereld die we helemaal niet kennen. We geloven dat God al die gebeden hoort.

Naar boven

Hemelvaart, 25 mei – Handelingen 1:1-11

Na veertig dagen
‘Gedurende veertig dagen is Jezus in het midden van de leerlingen verschenen’. Daarom vieren we op de veertigste dag van Pasen Hemelvaart.

Naar boven

Zondag 28 mei – Johannes 15:26 - 16:4

Houd je mond niet!
Jezus vertelt zijn leerlingen dat ze alles wat ze gehoord hebben aan andere mensen kunnen vertellen. Zo komt iedereen te weten dat God van de mensen houdt.

Naar boven

Pinksteren, 4 juni – Handelingen 2:1-11

Ik versta je
De heilige Geest laat ons verstaanbaar spreken én goed luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Dat gaat veel verder dan spreken in taal. Elkaar begrijpen wil zeggen dat je geraakt wordt door wat een ander je vertelt.

Naar boven

Krabbelviering – Johannes 20:19-31

Ongelovige Thomas
Een verhaal, werkvormen, liedjes en een gebedje voor de allerkleinsten.

Naar boven