Kind op Zondag nr. 4

Van de redactie

In de veertigdagentijd leven we met de kinderen toe naar Pasen. We lezen verhalen over de weg die Jezus gaat. Op die weg is hij niet alleen: God zorgt voor hem. Vanuit die hemelse bron kan Jezus ook zorgen voor de mensen die hij tegenkomt. En hij laat zien hoe je voor elkaar kunt zorgen: bijvoorbeeld door even met iemand te praten, door brood te delen en vrolijk te zijn.
Met de kinderen staat deze periode in het teken van het thema ‘Ik zorg voor jou’. We staan stil bij hoe God voor mensen zorgt en bedenken hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen. Daarbij kan elke week gebruik worden gemaakt van een ‘zorgkoffer’ waar voor elke zondag een voorwerp in zit. Op bladzijde 4-5 van nummer 4 leest u hier meer over.
Bij het project voor deze weken is een grote projectposter verkrijgbaar, die voorin de kerk kan worden gehangen. Ook kunt u een kaartenset aanschaffen waarvan de kinderen elke week een kaart kunnen sturen aan iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken. Zo ontdekken kinderen dat zorgen voor elkaar niet altijd moeilijk hoeft te zijn; een blijk van verbondenheid kan al veel betekenen. De insteek van dit project sluit helemaal aan bij het veertigdagentijdproject van Kerk in Actie (zie blz. 6-7 van nummer 4). Wilt u meer weten over het project? Bekijk dan de filmpjes op deze pagina. Namens de redactie wens ik u een inspirerende veertigdagentijd en vrolijk Pasen!

Met vriendelijke groet,

Erik Idema,
Hoofdredacteur Kind op Zondag

Zondag 18 feb 2018 – Marcus 1:12-15

Ik zorg voor jou
Jezus wordt gedoopt in de Jordaan en daarna drijft de Geest hem de woestijn in. Maar Jezus is daar niet alleen. Hij leeft er midden tussen de wilde dieren, maar engelen zorgen voor hem. Met de kinderen hebben we het over het thema ‘Ik zorg voor jou’.

Naar boven

Zondag 25 feb 2018 – Marcus 9:2-10

Ik praat met je
In de lezing van vandaag horen we dat Jezus met drie leerlingen een hoge berg op gaat. Daar zijn ze helemaal alleen. Maar dat blijft niet zo. Mozes en Elia verschijnen en praten met Jezus. Nadat Jezus met Mozes en Elia gesproken heeft, klinkt uit de hemel de stem van God.

Naar boven

Zondag 4 maart 2018 – Johannes 2:13-22

Bij mij kun je thuis zijn
God woont overal. Maar er is één plek waar je hem in het bijzonder kunt vinden. Een huis waar hij woont en waar hij mensen thuis laat komen: de tempel in Jeruzalem. Maar door handelaren en geldwisselaars lijkt de tempel niet meer op een plek waar mensen thuis komen bij God: het is een markt geworden. Daar wil Jezus iets aan doen. Hij gooit tafels omver en geld op de grond.

Naar boven

Zondag 11 maart 2018 – Johannes 6:4-15

Ik geef je te eten
God zorgt voor mensen, dat laat Jezus zien in het verhaal van vandaag. Een jongen met vijf broden en twee vissen speelt een belangrijke rol: Jezus neemt wat de jongen bij zich heeft en verdeelt het onder de mensen. Er is genoeg voor iedereen!

Naar boven

Zondag 18 maart 2018 – Johannes 12:20-33

Ik heb alles voor je over
Zoals een graankorrel sterft om vrucht te dragen, zo zal ook Jezus sterven om nieuw leven voort te brengen. Jezus zorgt niet alleen voor mensen door brood uit te delen of ze beter te maken; hij heeft letterlijk alles voor ze over. Zelfs zijn eigen leven. Met de kinderen denken we deze zondag na over hoeveel je voor een ander over hebt. Voor iemand die je liefhebt, heb je veel over.

Naar boven

Palmpasen, 25 maart 2018 – Marcus 11:1-11

Ik kom naar je toe
Jezus wordt toegejuicht wanneer hij rijdend op een ezel Jeruzalem binnengaat. Jezus laat zien hoe God voor mensen zorgt, door heel dichtbij mensen te komen. Niet hoog op een paard, maar op een ezel. Hij komt naar je toe en daar mag je vrolijk van worden. Hosanna!

Naar boven

Witte Donderdag, 29 maart 2018 – Johannes 13:1-15

Jezus wast de voeten van zijn leerlingen
Op deze Witte Donderdag hebben we een vertelling voor alle leeftijden, over de voetwassing door Jezus.

Naar boven

Goede Vrijdag, 30 maart 2018 – Johannes 18:1-27

Wat kun je doen?
Op deze Goede Vrijdag hebben we een vertelling voor alle leeftijden, over de hof van Getsemané en het verhoor bij Pilatus. Petrus wil Jezus helpen door zijn zwaard te trekken, maar dat is niet de manier om nu voor Jezus te zorgen. Als hij later bij het vuur staat, zegt hij dat hij Jezus niet kent.

Naar boven

Pasen, 1 april 2018 – Johannes 20:1-18

Ik geef je de toekomst
Maria is bij het lege graf en heel erg verdrietig. Maar in het paasverhaal gebeurt een wonder. Iemand noemt Maria bij haar naam en plotseling herkent ze Jezus. Hij is opgestaan!

Naar boven

Pasen, 1 april 2018 – Genesis 2:4b-25

Leve de mens!
Vanaf Pasen reikt het oecumenisch leesrooster een alternatief spoor aan met lezingen uit Genesis. De Genesislezing van vandaag past prachtig bij Pasen. We lezen hoe God de mens maakt en een tuin aanlegt.

Naar boven

Krabbelviering – Genesis 2:4b-25

Adam en Eva
Luisteren, knutselen, bidden en zingen voor de allerkleinsten.

Naar boven